Sărbătoare IMPORTANTĂ pentru creștini MÂINE: ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. Ce este INTERZIS SĂ FACI?

Mâine are loc una din cele mai importante sărbători la creștinii ortodocși. Întâmpinarea Domnului are loc în fiecare an pe 2 februarie.
Ce să nu faci de Întâmpinarea Domnului
Este ziua in care Fecioara Maria a mers la templul din Ierusalim la 40 de zile dupa Nasterea Domnului pentru curatirea ei.
La catolici, care pun mai mare pret pe cinstirea Fecioarei, sarbatoarea se numeste Curatirea Sfintei Marii si este una dintre sarbatorile Maicii Domnului.
In popor, sarbatoarea mai are si denumirea de zi a Ursului sau Stretenie. Iata ce nu trebuie sa faci pe 2 februarie:
1. NU SE MAI IA MIERE
Este o zi in care nu se consuma miere deoarece obiceiul este considerat o ofensa la adresa muncii ursului. Acesta se poate razbuna si poate aduce multe necazuri, mai ales probleme de sanatate.
2. NU SE MUNCESTE
Treburile gospodaresti trebuie puse deoparte pentru a nu atrage asupra familiei si a gospodariei furia ursului.
3. NU E VOIE SA TE SCALZI IN RAU
Daca de sarbatori precum Boboteaza, scaldatul in apele reci ale raurilor sau lacurilor este recomandat pentru prosperitate si sanatate, acest obicei este interzis si considerat ca aducator de blesteme in Ziua Intampinarii Domnului.
4. SA NU UITI DE PRIETENI
Ziua de Stretenie este si o sarbatoare a babelor, cand, acestea, se aduna la tara pentru a vorbi despre una si despre alta fara a tese si fara a face mari munci gospodaresti.
Este bine ca tinerii sa se intalneasca, prietenii sa se revada, la un ceai, la o cafea, la o vorba. Acest obicei ajuta la mentinerea relatiilor intre apropiati de-a lungul timpului.
5. NU E BINE SA FACI NUNTA, IAR NASTERILE NU SUNT VAZUTE CU OCHI BUNI
Pe 2 februarie trebuie evitate nasterile si nuntile intrucat se crede persoanele care fac asta in aceasta zi au parte numai de boli si de necazuri.
6. DACA ITI VEZI UMBRA, VEI AVEA NECAZURI PANA LA PRIMAVARA
Daca iese soarele si iti vezi umbra, la fel ca ursul care iese din barlog, vei avea necazuri. Daca vezi ca e soare afara, evita sa mergi pe drumurile unde nu exista umbra caci vei atrage de unul singur neajunsurile.
Cea mai importanta rugaciune catre Iisus Hristos, in Ziua Intampinarii Domnului
RUGACIUNE CATRE IISUS HRISTOS in ZIUA INTAMPINARII DOMNULUI. Crestinii spun aceasta rugaciune pe 2 februarie, cand sarbatoresc intrarea Maicii Domnului in templul din Ierusalim cu pruncul in brate, la 40 de zile de la nasterea Acestuia.
“Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut si Cuvântul lui Dumnezeu, care mai înainte ai fost văzut de prooroci, ca prin oglindă, în ghicitură şi mai pe urmă, în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria şi în a patruzecea zi, în Locul cel Sfânt, întru întâmpinarea întregii lumi, Te-ai arătat ca Prunc, purtat în braţele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam!
Cât de proslăvită şi de prealuminată este aducerea Ta în bratele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului şi Întâmpinarea Ta de catre bătrânul Simeon. Astăzi cerurile se veselesc şi pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului şi Împăratului nostru.
De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut sa-Ti vadă Fata Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai aratat pe Sine Om, strălucind de nespusă Lumină Dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem Faţă catre faţă, să Te pipăim cu mâinile şi să Te primim în bratele noastre ca să Te cunoaştem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup.
Pentru aceasta proslăvim nespusă coborârea Ta şi marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat.
Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoşii noştri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miIuit si iarăsi ne-ai deschis locaşurile cereşti şi ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai ruşinează pentru neascultare si nici nu se va mai ascunde de la Faţa Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ţi păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău şi să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei şi să-l înfrumuseţezi pe el, ca pe un mire.
Iar pe noi, pe toţi, care prăznuim Dumnezeiasca Ta întâmpinare, învredniceşte-ne, ca împreună cu fecioarele înţelepte să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru Ceresc, cu candelele credintei si curatiei aprinse să privim cu ochii credinţei Dumnezeiasca Ta Faţă, să Te purtăm în inimi, în toate zilele vieţii noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu si noi să fim poporul Tău.
Iar în slăvita şi înfricoşata zi a venirii Tale, când toţi sfinţii vor ieşi în văzduh pentru marea Ta intâmpinare, învredniceste-ne si pe noi să Te vedem şi astfel pururea cu Domnul vom fi.
Slavă milosârdiei Tale, slavă împărăţiei Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule iubitorule de oameni, că a Ta este Impărăţia şi puterea şi slava împreună cu Cel fără de Început al Tău Părinte şi cu Preasfântul si Bunul si de viată făcătorul Tău Duh acum şi pururea şi în vecii, vecilor. Amin”
Traditii si obiceiuri la Intampinarea Domnului in Biserica
Crestinii ortodocsi respecta o serie de traditii si obiceiuri la Intampinarea Domnului in Biserica. Sarbatoarea are loc in fiecare an pe 2 februarie.
Intampinarea Domnului este unul din cele 12 praznice imparatesti. Aceasta sarbatoare aminteste de aducerea la Templul din Ierusalim a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfanta Fecioara Maria, la 40 de zile de la nastere.
Legea iudaica spune ca trebuie sa treaca 40 de zile pentru curatirea celui nou-nascut ca sa poata intra in biserica. Pe 2 februarie, crestinii respecta o serie de obiceiuri si traditii in legatura cu aceasta sarbatoare.
Traditii si obiceiuri la Intampinarea Domnului
1. Toate rugaciunile spuse in aceasta zi in fata Icoanei Maicii Domnului sunt facatoare de minuni. Cinstirea Icoanei Maicii Domnului este cunoscuta si sub denumirea de “imblanzire a inimilor impietrite”, conform profetieu lui Simeon.
2. Sarbatoarea cunoscuta in popor ca “Stretenie” este respectata in special de crescatorii de animale. In unele locuri din tara, ziua de 2 februarie era ziua boilor. Animalele erau hranite din mainile oamenilor si nu cu furca, iar unele grane sau fructe date animalelor se sfinteau de catre preot.
3. Gospodarii de la tara trebuie sa ocoleasca via de trei ori, cu o bucata de caltabos si vin in traista. Acestia trebuie sa unga vita de vie cu caltabosul scos din traista pentru a avea un an agricol bogat.
4. Crestinii nu au voie sa munceasca in aceasta zi. Se zice ca cine munceste de Stretenie va cadea in boala.
5. Se spune ca daca in ziua de Stretenie va fi cald, vara va fi una caniculara. Daca va fi frig, atunci vom avea parte de o vara morocanoasa.
6. O alta traditie legata de aceasta sarbatoare era ungerea copiilor cu grasime de urs. Se crede ca puterea acestui animal le era transferata. Pe 2 februarie este bine ca oamenii sa nu ii blesteme pe cei mici sau pe parintii acestora. Blestemele capata o putere mare.